Ρήξη μηνίσκου, αρθροσκόπηση γόνατος

Οι ρήξεις των μηνίσκων του γόνατος μπορεί να συμβούν είτε λόγω κάκωσης (sports, άλλοι τραυματισμοί, ακόμα και βαθύ κάθισμα) είτε λόγω σταδιακής εκφύλισης σε βάθος χρόνου.

Ρήξη μηνίσκου, αρθροσκόπηση γόνατος

Οι μηνίσκοι προστατεύουν το γόνατο από την φθορά των αρθρικών επιφανειών, αλλά αυτή η ικανότητα τους χάνεται εφόσον έχουν ρήξη. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή εφόσον ο μηνίσκος υποστεί ρήξη φθείρει την αντίστοιχη αρθρική επιφάνεια , οδηγώντας το γόνατο σε αρθρίτιδα. Επίσης η ρήξη με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει.

 

Ρήξη μηνίσκου, αρθροσκόπηση γόνατος

Το 90% του μηνίσκου -white zone- δεν έχει αγγείωση (δηλ. μικρές φλέβες και αρτηρίες), δηλαδή ως επί το πλείστον δεν έχει επουλωτική ικανότητα (δεν «κολλάει» η ρήξη). Εξ αιτίας αυτού η θεραπεία των ρήξεων του μηνίσκου είναι χειρουργική. Εξαίρεση αποτελούν ίσως οι εκφυλιστικές ρήξεις σε άτομα άνω των 65, αλλά και οι μικρές ρήξεις που δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα στον ασθενή.

 

Ρήξη μηνίσκου, αρθροσκόπηση γόνατος

Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά, δηλαδή μέσα από μικρές οπές στο δέρμα (περίπου 0,5 cm), και με την βοήθεια κάμερας υψηλής ευκρίνειας (HD) και ειδικών μικρό-εργαλείων, και διαρκεί μερικά λεπτά της ώρας.

 

3

Διενεργείται είτε εκτομή της ρήξης, είτε συρραφή της αν βρίσκεται στην ζώνη του που έχει αγγείωση (red zone).

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του σε μερικές ώρες. Η ανάρρωση είναι ταχεία.

 

Επισκέψεις μόνο με ραντεβού

Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Γραφειο 21 μεσόροφος

Κιν.: 6944 467297
Τηλ.: 2310 400000
Εσωτερικό: 1722

Για ραντεβού καλέστε:
Τηλ.: 2310 270044

E mail: info@footankleknee.gr